Badam Untuk Ibu Hamil
credit to : pama
Wanita mengandung digalakkan memakan lebih banyak kekacang terutama
badam, kurma dan susu. Kajian menyatakan protein kacang terutama badam
amat baik untuk merangsang pertumbuhan otak bayi.
Badam mempunyai pelbagai khasiat yang tinggi dan kandungan proteinnya 20 kali lebih banyak berbanding bijirin yang lain.
Badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak taktepu (unsaturated fat) yang badan anda perlukan.
Kandungan lemak dan karbohidratnya tinggi, oleh itu ia mengandungi gula
yang tinggi berbanding dengan buah-buahan yang lain. Kandungan vitamin B
dalam badam mengatasi kandungan vitamin itu di dalam telur, begitu juga
niasin yang dimilikinya melebihi gandum.
Kandungan kalsium juga mengatasi kandungan elemen itu dalam susu dan
kandungan fosforusnya melebihi kandungan fosforus dalam keju
Badam dapat mengurangkan paras kolestrol, merendahkan risiko darah tinggi, sakit jantung dan kencing manis.
Badam mempunyai kandungan folat yang tinggi. Folat sangat penting bagi
ibu mengandung untuk mengelakkan kecacatan pada bayi ketika hamil.
Selain itu kanak-kanak juga amat sesuai memakan badam kerana khasiatnya
dapat membantu pembesaran mereka, selain membina tulang dan gigi.
hurmmmm....bila di baca artikel ini kelebihan badam ini ada didalam 1 biji Ostematrix shaklee...boleh refer gambar dibawah... bestkan...
0 comments: